top of page

Milyen egy székely lagzi?

Manapság mindenki az amerikai típusú lagzikat részesíti előnyben és teljesen kizárják azt ami a miénk. De ha valakinek nem tetszik az USA stílusa, rendezhet helyette például magyar, székely, népies lakodalmat, mert már erre is vannak szebbnél, szebb mególdások. És hogy mitől is lesz hagyományos a lagzink?

1. „Legfőképpen Magyar pároknak Magyar szolgáltatóktól” Ezek szerint a magyaros esküvő ott kezdődik, hogy csak magyar szolgáltatókat szabad igénybe venni az esküvő megszervezéséhez. Ez Magyarországon viszonylag egyszerűen kivitelezhetőnek tűnik, sőt, elég kevés olyan lagzi van ott, ahova külföldről hoznák mondjuk a ruhát, a tortát vagy a zenekart.

2. Igazi népviseletben kevés menyasszony esküszik manapság, még a leg hagyományőrzőbbeknél is inkább csak egy kis ráadás matyó vagy kalocsai hímzés díszíti az egyébként modern stílusú, fehér esküvői ruhát. A férfiaknál viszont mi sem egyszerűbb, mint egy modern öltöny vagy frakk helyett például egy bocskai öltönyt adni a vőlegényre vagy székelyruhát. (Ajánlom figyelmetekbe a székelyudvarhelyi Erzsó népies szalon, menyasszonyi ruháit!)

3. Nem árt egy jó, székely vőfély sem.

4. De annyi további népiesíthető esküvői kellék van még, amennyit nem is gondolt volna. A magyaros lagziszervezőknél láttunk rovásírásos bevéséssel díszített, különleges jegygyűrűt, és persze mehetnek a hagyományos (és most éppen fájdalmasan trendi) szív- és virágmotívumok a meghívótól kezdve a szalvétagyűrűn és gyűrűpárnán keresztül a tortáig mindenre. Sőt, olyan is van, hogy életfa, ami „a magyar népszokásokban az életet, termékenységet jelképező feldíszített faág, a lakodalmak éke”.

5. És ne feledkezzünk meg a zenéről, hiszen van, aki talpalávalóból is az autentikusat szereti. „Az igazi magyar lakodalomból nem hiányozhat a lakodalmas zenekar, vagy a cigányzenekar, a hangulatot népzenészek fokozhatják.”

6. De a legfontosabb egy igazi hagyományos lagziban a jó bor és a bőséges székely ételek. Mi a Csatárival a székelyudvarhelyi Kulcsár pincészetet ajánljuk az ifjú pár figyelmébe.

Menüajánlatnak a következő összeállítást ajánljuk:

Előétel:

1.Vörösboros erdélyi borjútokány galuskával és savanyú uborkával. 2.Székely hidegtál

Leves:

1. Húsleves csigatésztával, 2. 2. Erdélyi vagy Parasztcsorba

Főétel:

Csatári sültes tál:

Roston: Csirkemell, nyakas karaj, csülök, Rántott: Cordon bleu, rántot tsajt, rántott gomba Köret: Rizibizi, Aranyburgonya, káposztasaláta

bottom of page